Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012
0 σχόλια

Λύγισε στις καθυστερήσεις

7:22 μ.μ.
Η Celtic του Neil Lennon πάλεψε στο Camp Nou, όπου κατάφερε να προηγηθεί, δεν άντεξε όμως στην ασφυκτική πίεση των Καταλανών και γνώρισε την πρώτη της φετινή ήττα στην Ευρώπη, δεχόμενη ένα γκολ στην εκπνοή της αναμέτρησης.

Οι Bhoys προηγήθηκαν στο 18’ όταν σε κεφαλιά του Γιώργου Σαμαρά η μπάλα άλλαξε πορεία στην πλάτη του Javier Mascherano και κατέληξε στα δίχτυα. Ανώτεροι οι Καταλανοί ισοφάρισαν στο 45’ μετά από έξοχο συνδυασμό των Xavi και Messi με τον Andres Iniesta να είναι αυτός που έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Forster. Ακολούθησαν εντυπωσιακές αποκρούσεις του Fraser Forster στην επανάληψη που κράτησαν το 1-1 για μια Celtic που προσπάθησε πολλές φορές να απειλήσει στην κόντρα, απέναντι σε μια Barcelona που επιτίθονταν κατά κύματα κι είχε και δοκάρι στο 90’.

Τελικά οι Καταλανοί βρήκαν στις καθυστερήσεις το γκολ που ήθελαν με τον Alba και πήραν μια πανάξια νίκη, γεμίζοντας πίκρα τους Bhoys που κρατούσαν μέχρι την εκπνοή ένα σπουδαίο αποτέλεσμα. Παρά την ήττα η Celtic κράτησε τη 2η θέση στον 7ο όμιλο, με τη Spartak που νίκησε νωρίτερα 2-1 τη Benfica ένα βαθμό πίσω της.

Οι Γιώργος Σαμαράς, Scott Brown, Mikael Lustig και Emilio Izaguirre επέστρεψαν στο αρχικό σχήμα της Celtic, με τους Kris Commons και James Forrest να έχουν ξεπεράσει τους τραυματισμούς τους και να βρίσκονται στον πάγκο.

Και οι δύο τελευταίοι είχαν πάντως την ευκαιρία να αγωνισθούν στη συνέχεια. Ο Lennon φάνηκε να παρατάσσει τους Bhoyς με ένα 4-4-1-1, με τους Σαμαρά και Hooper να είναι οι δύο προωθημένοι. Ο Έλληνας κυνηγός ξεκίνησε στο κέντρο για να περάσει μετά στο αριστερό άκρο, καθώς 5 παίκτες των Bhoys ήταν στα χαφ.

Η Barcelona κατέβηκε χωρίς τους αμυντικούς Gerard Pique, Carles Puyol, Dani Alves και Eric Abidal που ήταν τραυματίες ενώ έλειψε και ο τιμωρημένος Sergio Busquets. Ο Tito Vilanova ξεκίνησε για πρώτη φορά με τον 21χρονο Marc Bartra στη βασική ενδεκάδα, δίπλα στο Mascherano στο κέντρο της άμυνας.

Όπως αναμενόταν η Barcelona ανέλαβε αμέσως την πρωτοβουλία των κινήσεων κι έφτιαξε την πρώτη ευκαιρία πριν συμπληρωθούν δύο λεπτά αγώνα όταν ο Sanchez έστειλε τη μπάλα πάνω από τα δοκάρια του goalkeeper, Fraser Forster, που επιχειρούσε έξοδο. Ο έλεγχος του αγώνα ανήκε στη Barca με τη Celtic να δείχνει εγκλωβισμένη στην περιοχή της. Στο 17’ ο Messi βρήκε τον Iniesta κι αυτός το Bartra η κεφαλιά του οποίου αποκρούστηκε από το Forster. Ένα λεπτό μετά η Celtic πήρε το προβάδισμα στην πρώτη της ευκαιρία. Ο Charlie Mulgrew εκτέλεσε φάουλ, για να πιάσει την κεφαλιά ο Γιώργος Σαμαράς, με τη μπάλα να αλλάζει πορεία στην πλάτη του Javier Mascherano και να καταλήγει στα δίχτυα. 0-1 στο 18’ με ντελίριο ενθουσιασμού να επικρατεί στους οπαδούς των φιλοξενούμενων.

Η Barca συνέχισε τις επιθέσεις κι ακολούθησε απευθείας εκτέλεση φάουλ του Messi που έστειλε τη μπάλα ελάχιστα άουτ και λίγο αργότερα η κεφαλιά του Bartra είχε την ίδια κατάληψη με τους Καταλανούς να αυξάνουν την πίεση.

Στο 33’ ο Adriano νικήθηκε από το Forster και πέντε λεπτά αργότερα ο Messi εκτέλεσε φάουλ χωρίς να βρει στόχο.

Στο 43’ ο Γιώργος Σαμαράς αναγκάστηκε να αποχωρήσει λόγω τραυματισμού κι ο James Forrest πήρε τη θέση του. Δύο λεπτά αργότερα -κι ενώ όλα έδειχναν ότι η Celtic θα πήγαινε έχοντας το προβάδισμα στα αποδυτήρια- η Barca ισοφάρισε. Οι Xavi και Messi συνδυάστηκαν άψογα για να φτάσει η μπάλα στον Andres Iniesta που γύρισε απευθείας στέλνοντας τη στη γωνία του Forster. To 1-1 ήταν το σκορ του πρώτου μέρους κι ενώ η Celtic έδειξε διάθεση να βγει σε περισσότερες αντεπιθέσεις, ήταν πάλι η Barcelona αυτή που κυριάρχησε στο δεύτερο ημίχρονο.

Στο 56’ το σουτ του Adriano κατέληξε στην αγκαλιά του Fraser Forster. Ο Victor Wanyama βγήκε στην κόντρα στην αμέσως επόμενη φάση χωρίς αποτέλεσμα και στο 66’ ο Messi είδε το Forster να πραγματοποιεί μια εκπληκτική απόκρουση. Δύο λεπτά αργότερα ο goalkeeper της Celtic έδειξε πάλι τα αντανακλαστικά του σταματώντας εξ επαφής το Messi. Η κούραση έδειχνε να καταβάλλει τους Bhoys με τη Barca επιτίθεται συνεχώς.

Στο 78’ οι Sanchez και Pedro φάνηκε να δίνουν σίγουρο γκολ στο Messi, όμως η αντίδραση του Fraser Forster ήταν εντυπωσιακή όπως και αυτή που έγινε στη συνέχεια από τον Άγγλο goalkeeper σταματώντας τον Iniesta. Στο 90’ η τύχη φάνηκε να είναι με το μέρος των Bhoys όταν ο Iniesta βρήκε έξοχα το David Villa όμως το σουτ που επιχείρησε ο τελευταίος σταμάτησε στο δεξί δοκάρι.

Η Celtic φάνηκε να αγκαλιάσει το βαθμό, όμως στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Jordi Alba πετάχθηκε από το πουθενά σε σέντρα του Adriano στέλνοντας από κοντά τη μπάλα στα δίχτυα. Το 2-1 σφράγισε τη νίκη των Καταλανών, με τους Bhoys να δείχνουν συντετριμμένοι.

Οι 14 ήρωες που έλπιζε ότι θα έχει ο Lennon έδωσαν το παρών στο Camp Nou και παρά την πικρία για το τελικό αποτέλεσμα έδειξαν ότι έχουν θέση στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης.

Η Celtic είναι ακόμα στη 2η θέση, έχοντας 4 βαθμούς, με τη Spartak Moscow να ακολουθεί με 3 και τη Benfica να έχει μόλις ένα βαθμό. Σε 15 μέρες οι Bhoys θα υποδεχθούν τη Barcelona σε μια αγωνιστική που ίσως κρίνει τη 2η θέση, αφού η πρωτιά ανήκει στο καμάρι της Καταλονίας.

Barcelona: Valdes, Adriano, Bartra, Mascherano, Jordi Alba, Xavi, Song, Iniesta, Sanchez (Villa 80), Messi, Pedro (Tello 76).

Celtic: Forster, Lustig, Wilson, Ambrose, Izaguirre, Σαμαράς (Forrest 43), Brown (Commons 63), Wanyama, Ledley, Mulgrew (Kayal 76), Hooper.

Του μέλους Μάνου Κασσωτάκη
 
Toggle Footer
Top