Σάββατο 21 Μαΐου 2011
0 σχόλια

To κύπελλο στη Celtic

7:04 μ.μ.
του μέλους Μάνου Κασσωτάκη
Tο 35ο είναι γεγονός 
H Celtic ήταν το φαβορί και δικαίωσε τα προγνωστικά σηκώνοντας το 35ο κύπελλο της ιστορίας της, απέναντι στη μαχητική Motherwell, σε έναν τελικό που δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας.

Το ματς έγινε κάτω από συνεχή βροχή με τον ουρανό της Γλασκόβης να δείχνει τις προθέσεις του ξεκινώντας το …ντουζ είκοσι λεπτά πριν την έναρξη του 126ου τελικού του κυπέλλου Σκωτίας.

Τα καλά νέα για τη Celtic είχαν έρθει λίγο πριν ξεκινήσει ο τελικός όταν ο κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ομάδας, Dermot Desmond, δήλωσε ότι το συμβόλαιο του Neil Lennon θα ανανεωθεί.

Δύο ώρες αργότερα ο Lennon κατέκτησε το πρώτο του τρόπαιο στον πάγκο της Celtic.

Ο προπονητής των Bhoys έκανε την έκπληξη βάζοντας το Glenn Loovens στο κέντρο της άμυνας, ενώ για τη Motherwell ξεκίνησαν οι Gavin Gunning και Steven Hammell, με τον πρώτο να κάνει ίδιαίτερα αισθητή την παρουσία του στην αριστερή πλευρά των Steelmen.

H Celtic μπήκε δυνατά και κέρδισε κόρνερ πριν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό. Το εκτέλεσε ο Kris Commons στο κοντινό δοκάρι, ο Gavin Gunning έδιωξε τη μπάλα, που κατέληξε στο Gary Hooper ο οποίος με δυνατό σουτ την έστειλε δοκάρι, όμως είχε ήδη σφυριχθεί offside και η φάση θεωρείται ως μη γενόμενη.

Η Motherwell συνήλθε γρήγορα, κράτησε τη μπάλα στο κέντρο και τα πρώτα είκοσι λεπτά πέρασαν χωρίς κάποια ομάδα να ξεχωρίζει, παρά μια ελαφρά υπεροχή της Celtic. Στο 23' οι Bhoys φάνηκαν απειλητικοί, όταν –μετά από σέντρα του Mark Wilson- ο Γιώργος Σαμαράς τροφοδότησε με το κεφάλι το Gary Hooper, όμως ο επιθετικός των Bhoys έδειξε μάλλον να αιφνιδιάζεται και ο goalkeeper της Motherwell Darren μάζεψε τη μπάλα τελειώνοντας τη φάση.

Η Celtic έδειχνε να ανεβάζει ρυθμούς και κατάφερε να ανοίξει το σκορ στο 32’. Ο Kris Commons τράβηξε πάνω του δύο παίκτες της Motherwell, για να τροφοδοτήσει τον Celtic Ki Sung-Yeung που με ένα δυνατό σουτ έξω από την περιοχή έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνία του Darren Randolph. 1-0.

Τέσσερα λεπτά αργότερα ήρθε η απάντηση της Motherwell όταν η βολίδα του Gavin Gunning έξω από την περιοχή τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Forster.

Στο 42’ μετά από προσπάθεια του Γιώργου Σαμαρά, ο αρχηγός της Motherwell, Stephen Craigan, ενώ ήταν πεσμένος στο έδαφος έδιωξε την μπάλα με το χέρι έξω από την περιοχή, όμως ο διαιτητής Calum Murray ούτε κάρτα έδωσε στον αμυντικό της Motherwell.

Tο ημίχρονο έληξε με τους Bhoys μπροστά στο σκορ κι η Celtic ήταν αυτή που ξεκίνησε καλύτερα στην επανάληψη, ψάχνοντας το δεύτερο γκολ που θα “καθάριζε” την αναμέτρηση.

Παραλίγο να τα καταφέρει στο 52’ όταν μετά από κόρνερ του Sung-Yeung Ki, ο Daniel Majstorovic έπιασε την κεφαλιά, για να διώξει τη μπάλα με τα πόδια ο Darren Randolph πίσω από τον Gary Hooper που προσπάθησε με ...τακουνάκι να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.

Ένα λεπτό αργότερα ήταν η σειρά της Motherwell. Ο Gavin Gunning έβγαλε τη σέντρα, για να πιάσει ένα μονοκόμματο σουτ ο Chris Humphrey, που ανάγκασε το Fraser Forster να πέσει και να μπλοκάρει τη μπάλα.

Στο 58’ η Celtic έχασε μεγάλη ευκαιρία όταν ο Γιώργος Σαμαράς βγήκε στην κόντρα, αντί να δώσει όμως στον Gary Hooper που ήταν σε μοναδική θέση για γκολ, συνέχισε μόνος του την προσπάθεια, χωρίς αποτέλεσμα. Η συνέχεια ανήκε στη Celtic και στο 66 έχασε μια ακόμα μεγαλύτερη ευκαιρία. Ο Kris Commons μπήκε μόνος του στην περιοχή και πλάσαρε τον εξερχόμενο Darren Randolph, όμως πριν περάσει η μπάλα τη γραμμή, την έδιωξε σε κόρνερ ο Shaun Hutchinson.

Στο 74' το σουτ του Kris Commons εξουδετέρωσε ο Darren Randolph και δύο λεπτά αργότερα, έγινε το 2-0 με τον πλέον οδυνηρό τρόπο για τη Motherwell. Ο Mark Wilson έπιασε το σουτ κι ο Stephen Craigan στην προσπάθειά του να απομακρύνει έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του και ο αγώνας φάνηκε να έχει κριθεί.

Στο 88’ ήταν η ώρα του Charlie Mulgrew. Ο αμυντικός της Celtic με απευθείας εκτέλεση φάουλ έκανε το 3-0 για τους Bhoys δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στην άνετη νίκη τους.

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τη Celtic κυπελλούχο για 35η φορά στην ιστορία της. Ήταν ένα happy-end σε μια δύσκολη και περιπετειώδη σεζόν τόσο για την ομάδα όσο και για τον προπονητή της Neil Lennon. Το συμβόλαιο του Βορειοϊρλανδού τεχνικού αναμένεται να ανανεωθεί και οι Bhoys μπορούν να ονειρεύονται καλύτερες μέρες.

Όσο για τη Motherwell δεν τα κατάφερε όπως είκοσι χρόνια πριν και έδειξε πολύ κατώτερη των περιστάσεων.

Motherwell: Randolph, Hateley, Craigan, Hutchinson, Hammell (Jeffers 72’), Gunning, Humphrey, Lasley, Jennings, Murphy (Jones 80’), Sutton.

Celtic: Forster, Wilson, Loovens, Majstorovic, Izaguirre, Brown, Ki, Mulgrew, Commons (Forrest 81’), Σαμαράς (Stokes 68’), Hooper (McCourt 89’). Subs: Zaluska, Stokes, Cha, McCourt, Forrest.
 
Toggle Footer
Top